+ 39 011 9842819 + 39 333 7677993    |     info@lebetulle.org
logo home promo    inf fni  lguni
  • 1
  • 2

De valleien van Lanzo.

LAGONERO USSEGLIO LANZOBRIDGE SALVIN PINOCCHIO LANZO COLDELLYS FOODLANZO


Een half uurtje rijden vanaf La Cassa liggen de valleien van Lanzo, val di Lanzo - Tesso - val di Malone.
Andere prachtige valleien ten noorden van La Cassa zijn: val di Viù - val Grande - val di Ale.
In deze berggebieden kan men genieten van wandelingen over echte bergpaden, in de ongerepte natuur met zijn meren, bossen en betoverend landschap.

In de meestal zeer oude bergdorpen vindt men volop restaurants en eethuisjes, die de heerlijkste gerechten en goede wijnen serveren.

Voor wie van geschiedenis en cultuur houdt, er zijn hier veel aspecten en verhalen te vinden in de historische stadjes en pittoreske kapelletjes.
Een van die verhalen gaat over de tocht van Hannibal door de val di Viù over de pas van Autaret.

Bij de receptie van le Betulle kan men meer informatie krijgen over de bergwandelingen, mountainbike tracks en over gedetailleerde kaarten.
Bovendien kan men hier ook overnachtingen boeken voor een van de rifugio zoals Gastaldi - Cibrario en Tazzetti.

Wat ook een echte aanrader is, is een bezoek aan Salvin. Rifugio Salvin is een boerderij gelegen op 1580 meter in een van de valleien van Lanzo.

Vanuit Lanzo tot aan Mecca is de weg prima, daarna wordt het een avontuur van ongeveer 8 km. over een onverharde grindweg....Men komt altijd veilig aan! Beppe (Italiaan) en Susan (Engelse) zijn de eigenaren van dit familiebedrijf. Men wordt altijd aller hartelijkst ontvangen.

In een ontspannen, huiselijke sfeer kan men genieten van heerlijke maaltijden bereid met huisgemaakte producten van de boerderij.

Zij bieden ook een comfortabele accommodatie voor overnachtingen.

Ook vanuit hier zijn weer prachtige wandelingen te maken en de eigenaren geven hier graag informatie over.
Pad en paden


Typische producten van de Lanzo.

Bij de typische producten van de Lanzo denken we aan:

Toma di lanzo, Salame Turgia, Torcetti, i Grissini (lange dunne broodstengels), L’Amaro Lanzo (een bitter).

Toma di Lanzo die onlangs de begeerde erkenning van D.O.P heeft gekregen, is een semi-gekookte kaas gemaakt van volle- of halfvolle koemelk en doet denken aan ‘Pantaleone' da Confienza in ‘Summa Lacticinorium’, (1477).

De Torcetti, oorspronkelijk bedoeld als snoep, bereid met resterend deeg van brood, gerold door suiker en gebakken in hout gestookte ovens, bestaat uit kleine stroken deeg bereid van tarwemeel, boter, gist, mout en zout. Na het bakken in de oven wordt het direct bestrooid met suiker en heeft daardoor een transparante bijna carameliseerde korst.

I Grissini, (dunne broodstengels) werden ‘uitgevonden’ in 1684 door de arts Teobaldo Pecchio.

Hij liet de hof bakker ‘Antonio Brunero' een speciaal brood maken en wel de lange broodstengels, geschikt voor de gevoelige maag van Vittorio Amedeo, hertog van Savoye.

Cookies zijn kleine tekstbestanden die naar uw computer gedownload worden elke keer dat u een website bezoekt. Wanneer u opnieuw terugkeert naar de website, of een andere website bezoekt, wordt er steeds gevraagd om deze cookies te accepteren op uw computer of mobile apparaat.